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Consultation on a direction to the 
Regulator of Social Housing to set a 
Competence and Conduct Standard 
for social housing 
1. In which capacity are you completing these questions? 

 Landlord representative group 

2. If responding on behalf of an organisation, please specify which 
organisation: 

 British Property Federation 

3. If responding as an individual, where do you live? If you are responding as 
part of an organisation, where are you primarily based? 

 Spread evenly across the UK/National organisation 

4. Registered providers and services providers only: Where are the units of 
social housing stock you provide or manage primarily located? 

 Not applicable  

5. Registered provider or services provider only: How many units of social 
housing stock do you own or manage? 

 Not applicable 

6. Registered provider or services provider only: Do you provide supported 
housing? 

 Not applicable 

7. Registered provider or services provider only: How many employees and 
officers do you have in total (for local authorities or housing associations who 
deliver different types of services please only include those in your housing 
services rather than the number of employees or officers in the local authority 
or housing association as a whole)? 

 Not applicable 
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8. Services providers only: How many registered providers do you manage 
delivery of housing management services for? 

 Not applicable 

_______________________ 

Questions: proposal 1 

For all 

Question 1: Do you agree with the content of the direction (Annex A) to setting 
the broad Standard relating to the competence and conduct of all social 
housing staff? 

 Yes 

 

We broadly support the direction, although we feel the timescales for implementation 
are challenging.  

The definition of who the standard applies to is very broad and open to interpretation. 
The same job title will cover a multitude of different roles in different organisations.  
More guidance will be required to ensure it is clear who should follow the standard.  

We represent for-profits providers, which like any new entrant, will find this an 
additional requirement they need to take account of in becoming a registered 
provider, and therefore a higher barrier to entry. 

Whilst the end goal is a good one, staff time will be consumed over a relatively short 
time period, putting more strain on the sector that is under pressure. 

________________________ 

Questions: proposal 2 

For all 

Question 2: As set out in paragraphs 15a and 46b of the policy statement, do 
you agree that only individuals who have a substantive role in managing 
delivery of housing management services should be in scope of the 
qualification requirements? 

 Yes 

 

Yes, but paragraph 15a catches a lot of roles that may have significant responsibility 
in a smaller organisation, but relatively little responsibility in a large organisation. 
Greater guidance is required.  
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Greater guidance is also required on what ‘substantive’ means. It is defined in the 
policy statement as “a significant portion of their working time exercising their 
responsibilities for managing delivery of Housing Management Services delivered to 
the Registered Provider’s social housing tenants.” A “significant proportion” is too 
ambiguous. 

 

We do not think it is the intention of the Standard to catch private sector property 
managers delivering communal services to social housing tenants in mixed-use 
blocks, but it would be helpful to provide assurance that is the case. 

Question 3: Do you agree with the guidance on the scope of housing 
management services (paragraphs 1-3 of Annex B1)? 

 Yes 

___________________________ 

 

Questions: proposal 3 

For registered providers and services providers only: 

Question 4: In addition to the definitions provided within legislation, does the 
guidance at Annex B1 of the policy statement on which functions will be in 
scope provide sufficient clarity to enable you to assess which individuals 
within your organisation will need to gain a qualification? 

 Yes 

 

___________________________ 

For all: 

Question 5: Do you think that there are any other functions not listed above 
which should be in scope? 

 No 

Question 6: Are there any functions listed above that you think should not be 
in scope? 

 No 

_______________________ 

 

Questions: proposal 4 

For registered providers and services providers 
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Question 7: Does Chapter 5 and section 6.5 of the policy statement relating to 
exemptions and paragraphs 18 – 21 of Annex B1 of the policy statement 
provide sufficient clarity to help you to assess which individuals within your 
organisation will not be in scope of the qualification requirement? 

 Yes 

We worry, however, about the impact of training such a large number of 
people in a relatively short time and exemptions are important in ensuring the 
number is manageable. 

_______________________ 

 

Questions: proposal 5 

For all 

Question 8: Do you agree with the proposal outlined above that individuals 
must have been in their role for more than 6 months to be classed as a 
Relevant Person or Relevant SP Manager (except where they are subject to a 
probationary period) as detailed in paragraph 15c, 46d and 46e of the policy 
statement? 

 No, the threshold should be above 6 months (please explain why and 
specify how long) 

 

We would recommend 12-months. That would fit with training and business planning 
cycles. 

__________________________ 

 

Questions: proposal 6 

For all 

Question 9: Do you agree with the proposal that those staff who have a 
probation period should have, or be working towards, a qualification within 9 
months from the point at which they take up their role as detailed in paragraph 
15d and 46f of the policy statement? 

 Yes 

 

We support the 9 months, plus the 12 months we have recommended above. 

__________________________ 

Questions: proposal 7 
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For all 

Question 10: Do you agree with our proposal that unpaid volunteers should 
not be required to gain a relevant qualification as detailed at paragraphs 15b 
and 46c? 

 Yes 

 

_______________________________ 

For registered providers and services providers 

Question 11: Do you assess that any of your unpaid volunteers undertake 
roles which meet the criteria set out above in Chapter 2 and the guidance in 
Annex B1 of the policy statement? 

 Not applicable to us. 

____________________________ 

 

Questions: proposal 8 

For all 

Question 12: As outlined in section 3.1 of the policy statement, do you agree 
that a level 4 qualification is the correct level for a senior housing manager 
and individual who is a services provider? 

 Yes 

 

There may be some ambiguity, however. Will a qualified building surveyor, for 
example, have to requalify in a housing management qualification. There should be 
some means of conversion at the very least for those, who have qualified to level 4, 
but in a related field. 

______________________________ 

Question 13: As outlined in section 3.1 of the policy statement, do you agree 
that a level 5 qualification or a foundation degree is the correct level for a 
senior housing executive? 

 Yes 

 

Yes, but with the same caveat we have detailed in Question 12. 

__________________________ 
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Questions: proposal 9 

For all 

Question 14: Do you agree with our proposals outlined above and in section 
3.4 of the policy statement that qualifications can be regulated by an 
equivalent body to Ofqual or a predecessor body? 

 Yes 

_______________________________ 

Questions: proposal 10 

For all 

Question 15: Do you agree that the criteria that qualifications must meet as set 
out in section 3.2 of the policy statement is appropriate for ensuring senior 
housing managers and senior housing executives gain the skills, knowledge, 
experience and behaviours they need to deliver high quality and professional 
services to tenants? 

 Yes 

For registered provider and services providers 

Question 16: Does section 3.2 of the policy statement provide sufficient 
information to allow you to identify which qualifications would meet the 
requirements for a senior housing manager and senior housing executive? 

 No 

 

The definitions are not bad, but not sufficient. We would like to see greater guidance, 
or an ability to check whether qualifications are sufficient. 

_________________________ 

Proposal 11 Questions: 

For all: 

Question 17: Do you agree with our approach to defining what it means to be 
‘working towards’ a relevant qualification as outlined in the policy statement? 

 Yes 

________________________________ 
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For registered providers and services providers only: 

Question 18: Does the information provided above and within Chapter 1 and 
Chapter 6 paragraph 44b of the policy statement provide sufficient clarity to 
help you understand the circumstances in which individuals in scope will be 
deemed to be ‘working towards’ a qualification? 

 Yes 

____________________________ 

 

Questions: proposal 12 

For all 

Question 19: Considering the costs and benefits outlined within the impact 
assessment, do you agree that all existing staff within the sector should have, 
or should begin working towards a relevant qualification within 24 months as 
outlined in section 4.1 of the policy statement? 

 No, please specify the length of transition period that you think would be 
necessary in months 

 

We suggest that a 36 months’ timeframe would be more appropriate. We 
say with some concern for individual personal circumstances. People will 
have prior commitments. The system will also need to take account of 
maternity and paternity leave. 

 

We are also dubious that the training supply side will have sufficient 
capacity.  

__________________________ 

Question 20: Do you have any additional comments or evidence about the 
potential impact of the policy proposals as assessed in our impact 
assessment (Annex C)? 

 No 

__________________________ 

For registered providers and services providers only 

Question 21: Does the information provided above and in section 4.1 of the policy 
statement provide sufficient clarity on the time limits within which individuals will 
need to hold or be working towards a relevant qualification within the transition 
period? 

 Not applicable to us 
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___________________________ 

For qualifications providers only 

Question 22: Considering the total number of staff in the sector that will need 
to enrol on qualifications within the transition period as outlined in the impact 
assessment (Annex C), and noting that our intention is for the Standard to 
come into force in April 2025, do you believe that you can meet the demand for 
enrolling learners on qualifications within the 24- month transition period? 

 Not applicable to us 

__________________________________ 
 
Questions: proposal 13 

For all 

Question 23: Do you agree with the proposal that an adjusted transition period 
(twice the amount of time) should apply to registered providers which provide 
fewer than 50 units of stock, and will also apply in relation to their services 
providers? 

 No, I disagree that the threshold should be 50 units of stock (please explain 
why and if you have an alternative suggestion) 

 
 A threshold of 50 units seems very small. We suggest a threshold of 500 or even 
1,000 units would provide appropriate relief. 

_________________________________ 
Questions: proposal 14 

For all 

Question 24: Do you agree with our proposal as outlined above and described 
in section 3.6 of the Policy Statement that there should be transitional 
arrangements in place for those with partially relevant qualifications (which 
meet or exceed the requirements in section 3.1 of the policy statement, but do 
not meet all the course content criteria in section 3.2) 

 Yes 

For qualification providers only 

Question 25: Where your course does not cover all the criteria listed above, do you 
plan to update your qualifications to ensure that you cover the proposed course 
content requirements? 

 Not applicable to us 

________________________________ 
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Questions: proposal 15 

For all 

Question 26: Do you agree with our proposal as outlined above and described 
in section 3.7 of the policy statement that there should be transitional 
arrangements in place for those who have completed an apprenticeship 
programme without a qualification element provided they meet other criteria 
(as above)? 

 Yes 

_______________________________ 
Questions: proposal 16 

For registered providers only 

Question 27: Having read the information provided above and in Chapter 6 of 
the policy statement, are you clear on what your responsibilities are in relation 
to Relevant SP Managers? 

 Not applicable to us 

Question 28: Based on the information provided in section 6.1 and Annex B2 
of the policy statement, are you clear on what would classify someone as a 
Relevant SP Manager? 

 Not applicable to us 

_______________________________ 
Questions: proposal 17 

For services providers only 

Question 29: Does the guidance in Annex B2 of the policy statement enable 
you to understand what the implications of these requirements are for your 
organisation and your obligations under the terms implied by section 217A of 
the Housing and Regeneration Act 2008? 

 Not applicable to us 

Question 30: Does the information provided in Chapter 6 of the policy 
statement enable you to understand the requirements placed on registered 
providers in relation to services providers? 

 Not applicable to us 

For all 
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Question 31: Are there any other bodies representing the interests of services 
providers that you think the Secretary of State should nominate as a body with 
which the Regulator must consult on the regulatory Standard in relation to 
these requirements, other than the National Federation of ALMOS and the 
National Federations of TMOs? 

Free Text: No comment 

Question 32: Are there any other issues you want to raise, or anything you 
believe has not been considered in relation to proposals 16 and 17? 

Free text: No comment 
 

_______ 

 


